Gekookte aardappelen met bloemkool en gehaktballen
Bloemkool met gehaktbal en gekookte aardappelen. Veel Hollandser dan dat ga je het niet krijgen, Lekkere doordeweekse Hollandse kost die simpel en makkelijk te maken is. Dit recept is voor ongeveer 4 personen.
Dit recept wordt deze week gekookt in mama’s kitchen door Simone. Wil je dat Simone dit gerecht ook voor jou klaarmaakt?
Wil je thuis dit gerecht zelf maken? Voeg de ingrediënten dan toe aan je boodschappenlijst
Ingrediënten
- 500 gram gehakt
- Gehaktkruiden
- 1 krop bloemkool
- 8 aardappels
- 2 eieren
- Paneermeel
- Bakboter
- Zout
Voor de kaassaus:
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 500 ml volle melk
- 100 g geraspte kaas
Bereiding
- Begin met het draaien van de gehaktballen. Doe het gehakt in een schaal en voeg paneermeel, ei en de gehaktkruiden toe. Kneed alles goed door en vorm stevige ballen van het gehakt.
- Smelt een klont boter in een braadpan en braad de gehaktballen rondom aan. Als je de gehaktballen aan elke kant goudbruin heb gebakken zet je het op een laag vuurtje. Laat de gehaktballen zo`n 20 minuten rustig sudderen, wel af en toe even de gehaktballen omdraaien.
- Breng twee pannen met water en zout aan de kook voor de aardappels en de bloemkool.
- Schil ondertussen de aardappelen, snijdt ze in grove stukken en kook ze in een pan met ruim water en flinke snuf zout. Zorg dat de aardappelen net onder water staan en kook ze in zo’n 15 minuten gaar.
- Snijdt de bloemkoolroosjes van de bloemkool en de steel in blokjes. Zorg dat de bloemkool net onder water staat in een pan met deksel, breng afgedekt aan de kook en laat 15 – 20 minuten zachtjes koken.
- Maak de kaassaus:
- Smelt de boter op niet te hoog vuur in een pan en voeg de bloem toe;
- Roer met een garde en bak de bloem een minuut mee om te garen.
- Voeg, al roerend, de koude melk toe net zolang totdat je een gladde mooie saus hebt.
- Roer op het laatst de geraspte kaas erdoor en laat smelten.
- Breng de kaassaus verder op smaak met peper, zout en eventueel een snufje nootmuskaat.
- Haal na zo’n 20 minuten sudderen de gehaktballen uit de pan en voeg 1 – 2 el water per persoon toe aan de koekenpan. Kook het water in 2 – 3 minuten in tot een jus.
- Giet na 15 minuten koken de aardappels af en stoom ze droog.
- Giet na 20 minuten zachtjes koken de bloemkool af en meng er ½ el roomboter per persoon door. Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de bloemkool en de aardappelen over de borden. Breng op smaak met peper en zout. Schenk de jus over de aardappelen en serveer met de gehaktballetjes en eventueel kaassaus.
Variatietip: Kook de bloemkool 8-10 minuten in plaats van 15-20 minuten en meng er na het afgieten geen boter door, maar doe de gekookte bloemkool in een ingevette ovenschaal. Bestrooi het met kaas en laat het in 5 minuten in de hete oven goudbruin worden.