Tagliatelle bolognese

Tagliatelle bolognese

Dit is een authentieke vleessaus -ragú- uit de stad Bologna in Emilia-Romagna. Hij is heel machtig en wordt altijd geserveerd met tagliatelle, nooit met spaghetti.

Hoofdgerecht voor 4-6 personen.

Ingrediënten

  • 450 g verse of gedroogde tagliatelle
  • zout en gemalen zwarte peper
  • versgeraspte Parmezaanse kaas

Voor de Bolognese-saus

  • 1 ui
  • 2 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 tenen knoflook
  • 25 gram boter
  • 1 el olijfolie
  • 130 gram pancetta of ontbijtspek in dunne reepjes/blokjes
  • 500 gram rundergehakt
  • 120 ml droge witte wijn
  • 800 gram pomodori uit blik (2 blikken van 400 gram) stukjes
  • 500-750 ml runderbouillon
  • 100 ml panna da cucina of kookroom

Bereiden

  1. Maak de vleessaus. Hak alle verse groenten fijn. Verhit de olie en de boter in een grote braadpan tot het vet sist, voeg de groenten en de pancetta toe en bak op middelhoog vuur onder regelmatig roeren 10 minuten, of tot de groenten zacht zijn geworden.
  2. Voeg het gehakt toe, zet het vuur lager en bak het gehakt 10 minuten zachtjes, waarbij u het rul maakt met een houten lepel. Roer er zout en peper naar smaak door, voeg de wijn toe, en roer opnieuw. Laat 5 minuten zacht koken of totdat het vocht is ingekookt.
  3. Voeg de tomaten uit blik toe, samen met 250 ml bouillon. Breng weer aan de kook. Roer de saus goed. Zet het vuur lager. Leg het deksel half op de pan en laat de saus 2 uur heel zachtjes koken. Roer af en toe en voeg meer bouillon toe als het vocht verdampt is.
  4. Roer de room door de saus en laat hem zonder deksel nog 30 minuten heel zachtjes koken. Roer regelmatig. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng de saus op smaak. Giet de gekookte pasta af en dien deze samen met de saus en parmezaanse kaas op.


1 gedachte over “Tagliatelle bolognese”