Witlof met ham & kaas in bladerdeeg met aardappelpuree

Witlof met ham & kaas in bladerdeeg met aardappelpuree

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 6 grote stronken witlof (of 8 kleinere stronkjes)
  • 12 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
  • 12 plakjes kaas
  • 12 plakjes ham
  • 1 – 2 eieren
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 150 ml melk (warm)
  • 30 gr roomboter
  • Snuf peper en zout
  • Snuf nootmuskaat

Bereiding:

  • Schil de aardappels en spoel ze af onder de kraan.
  • Halveer de witlof en verwijder eventueel de bittere kern.
  • Kook de witlof in ruim water in 10 minuten gaar.
  • Verwarm de oven voor op 200 ° C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Laat de witlof in een vergiet goed uitlekken. Knijp de witlof eventueel even uit, zodat overtollig vocht straks niet in het bladerdeeg gaat zitten.
  • Rol de stronkjes witlof in de ham en vervolgens in de kaas. Rol het pakketje tot slot in het bladerdeeg. Leg de witlofpakketjes met de naad naar beneden op de bakplaat.
  • Roer het ei los en bestrijk het bladerdeeg hier mee.
  • Bak de witlofpakketjes 20-25 minuten in de oven. Tot het bladerdeeg goudbruin en gaar is.
  • Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten gaar in een pan met water en een snufje zout.
  • Verwarm in de tussentijd de melk.
  • Giet de aardappels af.
  • Stamp de aardappels fijn met een stamper en voeg de melk en boter toe.
  • Stamp het geheel nu fijn tot een puree.
  • Breng de aardappelpuree op smaak met peper, zout en nootmuskaat.