Gele curry met kip 

Gele curry met kip 

INGREDIËNTEN

  • 400 g kipfilet
  • 250 g sperziebonen
  • 250 ml kokosmelk
  • 5 tenen knoflook
  • 5 limoenblaadjes (optioneel)
  • 2 sjalotten
  • 2 stengels sereh
  • 1 gele paprika
  • 1 rode peper
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 el vissaus
  • 3 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 tl gemalen komijnzaad (djintan)
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 1 tl trassi
  • 3 cm verse gember
  • Witte rijst (of rijstnoedels)
  • Verse koriander (optioneel)

BEREIDINGSWIJZE

  • Begin met het maken van de gele curry pasta (of gebruik kant-en-klaar).

INGREDIËNTEN GELE CURRY

  • 5 tenen knoflook
  • 5 limoenblaadjes (optioneel)
  • 2 sjalotten
  • 2 stengels sereh
  • 1 rode peper
  • 3 el zonnebloemolie
  • 3 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 tl gemalen komijnzaad (djintan)
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 1 tl trassi
  • 3 cm verse gember

BEREIDING GELE CURRY

  • Haal van 2 stengels sereh het buitenste blad en verwijder de harde onderkant en een stukje van de bovenkant. Snijd in (hele) smalle ringetjes; dit voorkomt draadjes in je curry. Doe alles in de kom van de (staaf)mixer.
    • Voeg ook 1 grof gesneden rode peper, 2 grof gesneden kleine sjalotten en 5 tenen knoflook toe.
    • Schil 3 cm verse gember en rasp deze fijn. Voeg ook toe aan het geheel. Voeg optioneel tevens 5 gescheurde limoenblaadjes toe.
    • Voeg tot slot 3 tl kurkuma, 1 tl gemalen koriander, 1 tl laos, 1 tl kerriepoeder, 1 tl gemalen komijnzaad, 1 tl gemalen kardemom, 1 tl trassi en 3 el (arachide- of zonnebloem)olie toe.
    • Mix het geheel op hoge stand tot je een mooie gladde pasta hebt. Voeg eventueel extra olie toe als het geheel wat grof blijft. Je hebt nu circa 120 g gele currypasta.
  • Kook 250 g sperziebonen in een laagje water circa 10 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Snijd 400 g kipfilet in hapklare stukjes en snijd 1 gele paprika in reepjes.
  • Bak de kipfilet in een scheutje olie rondom tot deze verkleurd is. Voeg de paprikareepjes toe en bak al omscheppend enkele minuten mee.
  • Voeg nu de gele currypasta toe en bak eveneens enkele minuten al omscheppend mee op middelhoog tot hoog vuur.
  • Schenk er vervolgens 250 ml kokosmelk bij en voeg 1 el vissaus toe en laat op matig vuur circa 10-15 minuten ietwat indikken. Schep geregeld om. Voeg nu ook de gekookte sperziebonen toe zodat deze nog wat mee kunnen garen.
  • Serveer met witte rijst of rijstnoedels, verse koriander, gebakken uitjes (optioneel) en eventueel wat extra gesneden rode peper.