Gele curry met kip
INGREDIËNTEN
- 400 g kipfilet
- 250 g sperziebonen
- 250 ml kokosmelk
- 5 tenen knoflook
- 5 limoenblaadjes (optioneel)
- 2 sjalotten
- 2 stengels sereh
- 1 gele paprika
- 1 rode peper
- 3 el zonnebloemolie
- 1 el vissaus
- 3 tl kurkuma
- 1 tl gemalen laos
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl gemalen koriander (ketoembar)
- 1 tl gemalen komijnzaad (djintan)
- 1 tl gemalen kardemom
- 1 tl trassi
- 3 cm verse gember
- Witte rijst (of rijstnoedels)
- Verse koriander (optioneel)
BEREIDINGSWIJZE
- Begin met het maken van de gele curry pasta (of gebruik kant-en-klaar).
INGREDIËNTEN GELE CURRY
- 5 tenen knoflook
- 5 limoenblaadjes (optioneel)
- 2 sjalotten
- 2 stengels sereh
- 1 rode peper
- 3 el zonnebloemolie
- 3 tl kurkuma
- 1 tl gemalen laos
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl gemalen koriander (ketoembar)
- 1 tl gemalen komijnzaad (djintan)
- 1 tl gemalen kardemom
- 1 tl trassi
- 3 cm verse gember
BEREIDING GELE CURRY
- Haal van 2 stengels sereh het buitenste blad en verwijder de harde onderkant en een stukje van de bovenkant. Snijd in (hele) smalle ringetjes; dit voorkomt draadjes in je curry. Doe alles in de kom van de (staaf)mixer.
- Voeg ook 1 grof gesneden rode peper, 2 grof gesneden kleine sjalotten en 5 tenen knoflook toe.
- Schil 3 cm verse gember en rasp deze fijn. Voeg ook toe aan het geheel. Voeg optioneel tevens 5 gescheurde limoenblaadjes toe.
- Voeg tot slot 3 tl kurkuma, 1 tl gemalen koriander, 1 tl laos, 1 tl kerriepoeder, 1 tl gemalen komijnzaad, 1 tl gemalen kardemom, 1 tl trassi en 3 el (arachide- of zonnebloem)olie toe.
- Mix het geheel op hoge stand tot je een mooie gladde pasta hebt. Voeg eventueel extra olie toe als het geheel wat grof blijft. Je hebt nu circa 120 g gele currypasta.
- Kook 250 g sperziebonen in een laagje water circa 10 minuten tot ze beetgaar zijn.
- Snijd 400 g kipfilet in hapklare stukjes en snijd 1 gele paprika in reepjes.
- Bak de kipfilet in een scheutje olie rondom tot deze verkleurd is. Voeg de paprikareepjes toe en bak al omscheppend enkele minuten mee.
- Voeg nu de gele currypasta toe en bak eveneens enkele minuten al omscheppend mee op middelhoog tot hoog vuur.
- Schenk er vervolgens 250 ml kokosmelk bij en voeg 1 el vissaus toe en laat op matig vuur circa 10-15 minuten ietwat indikken. Schep geregeld om. Voeg nu ook de gekookte sperziebonen toe zodat deze nog wat mee kunnen garen.
- Serveer met witte rijst of rijstnoedels, verse koriander, gebakken uitjes (optioneel) en eventueel wat extra gesneden rode peper.