Stamppot rauw andijvie met kaasschnitzels
Ingrediënten voor 4 personen:
- 100 g spekjes (reepjes)
- 400 g kruimige aardappelen
- 4 plakken kaas (ongeveer een centimeter dik en ongeveer 4 bij 7 centimeter)
- 100 ml melk
- 75 gram paneermeel
- 75 gram bloem
- 20 g roomboter
- 300 g verse andijvie, in smalle reepjes
- snufje nootmuskaat
- 1 theelepel mosterd
- 1 ei
- peper en zout
Bereiding:
- Schil de aardappels, snijd ze in grove stukken en spoel ze af onder de kraan.
- Bak de spekjes uit tot ze goudbruin kleuren en het meeste vet eruit gesmolten is. Bewaar het spekvet en de spekjes.
- Kook de aardappelen gaar in ca. 20 minuten.
- Doe de bloem op een bord en doe het paneermeel op een ander bord.
- Klop het ei los en schenk ook op een bord.
- Strooi wat peper en zout over het paneermeel en roer erdoor.
- Smeer de mosterd aan één kant op de kaasplakken.
- Haal de kaasplakken eerst door de bloem, vervolgens door het ei en tenslotte door het paneermeel. Herhaal dit riedeltje een keer.
- Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de kaasschnitzels in zo’n 5 minuten om en om goudbruin.
- Verwarm de melk in een pannetje, voeg toe aan de aardappelen en stamp tot een smeuïge puree.
- Voeg een klontje boter toe, roer de andijvie erdoor en de helft van de spekjes met het spekvet. Laat 5 minuten doorwarmen op het vuur. Niet te lang want de andijvie moet knapperig blijven. Niet te kort, want koude stamppot is niet lekker.
- Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Schep over in een grote schaal en bestrooi de stamppot met de rest van de spekjes.
- Voeg aan het braadvet een scheutje water, zout, peper en een scheutje ketchup toe voor een lekkere jus.
- Serveer met de gebakken kaasschnitzels. Geef er mosterd en zilveruitjes bij.
Stamppot die over is kan je goed afgedekt bewaren in de koelkast. De volgende dag smaakt hij nog lekkerder. Gewoon even opbakken met een klontje boter in de koekenpan. Dan krijg je van die lekkere bruine korstjes. Is lekker op de boterham of als lunch.